Het leven op het land van dier en plant

We zijn begonnen met het thema fossielen & dinosauriërs en we leren veel over planten. Wat zijn fossielen eigenlijk en hoe ontstaan ze? Hoe kunnen we ze zelf namaken?

De kinderen maken verschillende opdrachten, waarbij ze dinosauriërs op verschillende manieren na moeten maken. Hierbij zoeken ze ook informatie op en de naam. Dit zijn vaak lastige namen!

Daarnaast leren de kinderen ook hoe ze een presentatie kunnen maken over dit onderwerp. Hierbij is samenwerken wel heel fijn, want iedereen heeft zijn of haar talenten en zo kunnen we elkaar helpen.

Een stukje van de kinderen:

We zijn met dinosauriërs bezig en over planten. We maken dino's van Kapla, van WC papier en daarbij maken we een informatie kaartje.

We planten plantjes en leren hoe een plant in elkaar zit. Ik vind het leukste om fossielen van klei te maken. Een fossiel is een afdruk van botten en schelpen.

Groetjes Anna 

-----------------------------------------------------------------------------------

Ons thema gaat over fossielen en dino's. Ik heb geleerd dat fossielen kunnen breken. Je moet er erg voorzichtig mee doen. Fossielen zijn afdrukken van een dier in steen of botten.

Het leukste vind ik om een Power Point te maken over dino's en fossielen en een muurkrant over gewervelde en ongewervelde dieren.

Ook leuk was dat we in een dopje een tuinkers gingen planten met watten.

Groetjes Hanna

Het onderwerp over bloemen en planten vraagt ook de nodige aandacht en concentratie.

We zijn echt heel nieuwsgierig en onderzoeken de zaden met veel aandacht.

We hadden de vader van Nathan de Voogd  op bezoek hij verzorgde een gastles over het over het zaadbedrijf Enza. Wat hebben we daar veel van geleerd. Weet u dat sommige zaden duurder dan goud zijn in gewicht? Dat het wel tien jaar duurt voordat er een goed nieuw ras gemaakt is? Dat we allemaal een zakje zaden cadeau hebben gekregen? Nu kunnen we in augustus pompoenen soep maken!

Op zoek naar stamper meeldraden en nog veel meer! Wat is de juiste vorm van het blad en van welke boom is die dan afkomstig? Dat zoeken we uit.

stamper

Hier zijn we een zadenbom aan het maken.

IMG 9915

Er was ook nog een gezellige spelletje dag tussendoor. We hebben een hele leuke ochtend gehad met de kinderen. Sommige kinderen waren verkleed en we hadden een leuk spel mee om te spelen. Het was vooral een gezellige dag waarop we leuke dingen met elkaar mochten doen!

Zelf kleine stekplantjes oppotten was ook een opdracht.

We zijn spelletjes gaan spelen, wafel versieren, film gaan kijken met chips en drinken.

Het leukste vond ik het buiten spelen en de film Meester Spion kijken.

Groetjes Anna

Op een donderdagmorgen was er een sportief moment we hebben een leuke handbal les gehad, ter promotie van de handbalsport.

handbal


Een winterse gymles

Wintersegymles 1

En ja hoor toen werd het toch nog even winter.
Dat hebben we in onze groep even waargenomen.
Het werd een superleuke vrijdagmiddag gymles op het ijs.
Spel, zon, plezier en ook nog eens de school van een andere kant bekijken.

Het thema waar we nu druk mee bezig zijn is
Van middeleeuwen Ridders en kastelen tot Ruimtevaart

zelfzoeken1

Zelf op zoek naar informatie en dat verwerken in een schrijfopdracht.

Het is dus echt een andere tijd. Je kleiding maak je zelf. We gaan leren weven. 
Wat een rustgevend werk is dat zeg! Alle tijd om te praten of elkaar te helpen.

zelfweven

Een onderzoeksvraag:
Hoe ziet een middeleeuws kasteel eruit? Daar wordt op vele manieren over nagedacht en aan gewerkt om erachter te komen. Een valbrug om je burcht te beschermen heb je echt nodig. Er werd met overleg aan gewerkt.

onderzoeksvraag

En hoe verdedig je jezelf?

verdedigen

En wat deden de kinderen in de Middeleeuwen? We hebben onze buiten gymles gebruikt om daar meer over te weten te komen. Een Riddertoernooi naspelen, knikkeren, stelten lopen. En dan ook nog eens zelf de knikkers maken.

We zijn nog lang niet uitgeleerd. En aan de tijd van nu en de ruimtevaart? 
Daar zijn we nog niet aan toegekomen.


Tussen Herfstvakantie en Kerstvakantie

Naast het gewone schoolwerk, wat we natuurlijk trouw doen is er ook heel veel leuks om naar uit te kijken en aan te werken. Eerst hadden we de Sint-Maarten, uiteraard maken we dan een mooie lampion. Ook al mochten we dit jaar er niet mee langs de deuren. Daarna een gezellig schoolontbijt en de lunch als picknick op het schoolplein. We genoten van de laatste zonnestralen.

Er is ook tijd om onze eigen gemaakte projecten aan elkaar te presenteren:

projecten 3projecten 3projecten 3

projecten 6projecten 6projecten 6

De Kinderboekenweek ging over toen en nu.
Hoe was het vroeger op school? Via beeld en opdrachten hebben we daar met elkaar over nagedacht en gewerkt. Ook waren er kinderen die via hun opa en oma verhalen hebben gehoord hoe het er vroeger op school aan toeging. Ze kwamen tot de conclusie dat ze het nu nog niet zo slecht hebben op school!!

december 4december 4december 4december 4

december 8december 8december 8december 8

En dan natuurlijk ook het Sinterklaas en Pieten feest.
Sint was dit keer te gast op de aardappelboerderij. We hebben ons verdiept in de aardappel. We hebben zelf recepten gemaakt met aardappel als hoofdingrediënt. We hebben met aardappelen Pietjes gemaakt. We hebben zelf een prentenboekje gemaakt met het verhaal over de Sint op de boerderij. We hebben zelfs chips van aardappelen gemaakt. We mochten de Pieten die op de boerderij waren verwelkomen in de klas. Er waren prachtige surprises. Al met al een gezellig feest. De foto`s spreken voor zich.

sinterklaas 3sinterklaas 3sinterklaas 3

sinterklaas 6sinterklaas 6sinterklaas 6
(Zie ook het fotoalbum en de filmpjes)


Weer en Water

De afgelopen weken hebben wij in circuit-vorm heel hard gewerkt aan ons eerste thema: “Weer en Water!”

weerenwater1

Elke week gingen we in een vast groepje werken aan een onderdeel: waterplanten, waterdieren, kanalen, de regenmeter, een schatkaart met kompas en het maken van een bootje.

We hebben geleerd over kanalen, maar ook hoe we deze zelf kunnen maken in de zandbak. Eerst een ontwerp maken, dan aan de slag en uitproberen maar! Soms moest hij wat aangepast worden, maar het lukte best goed!!

We weten nu dat waterplanten belangrijk zijn, omdat ze niet alleen mooi kunnen zijn, maar ook het water schoon kunnen maken, zorgen voor eten voor de waterdieren en ze bieden bescherming voor de kleinere dieren.De kinderen mochten zelf ook een waterplant ontwerpen, dit was nog niet zo makkelijk, maar er zijn leuke resultaten gemaakt! 

Natuurlijk hoort er ook bij dat je je kennis presenteert aan elkaar. De kinderen weten nu ook dat de school zonder dijken onder water zou lopen. We zitten 1. 5 meter onder NAP. Ook de werking van sluizen hebben we ook onderzocht.

IMG 7164Een buiten gymles op vrijdagmiddag. Dat is nog eens een goede afsluiting van de week. De kinderen genieten van het buiten zijn maar wat ook goed is om te zien dat ze heel fijn samen spelen. De opdrachten zijn erop gericht om het spel goed te laten verlopen. Iedereen komt zo aan de beurt. 

 

 

 

 

 

IMG 6789Groep 4 had een buiten rekenles, dat geeft veel plezier en inzicht. Leren meten en hoe lang is nu eigenlijk een meter?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


De Gouden week

IMG 6586De eerste schoolweek is al weer even achter de rug. Het waren warme en volle dagen met veel plezier.

De kinderen hebben aan leuke opdrachten gewerkt, b.v. een mooie verjaardagskaart maken, met elkaar spellen spelen en opdrachten uitvoeren. We hebben natuurlijk ook nagedacht over hoe we in het nieuwe schooljaar samen kunnen optrekken. Wat voor regels zijn er belangrijk in onze groep en in de school? Hoe houden we het gezellig met elkaar? Het kwam allemaal aan bod. Zo werd het een samenbindende week met een positieve sfeer.

We zijn met alle kinderen van de school fijn wezen picknicken in de speeltuin van de Knokkel.

Vrijdag was het ook een bijzondere dag. Onderleiding van kunstenaar Jaap Velserboer hebben een klei sjabloon gemaakt en er gips op gegoten. Het resultaat mocht er zijn.

Via de verhalen van de kinderen en de foto’s kunt nu een beetje meegenieten van alles wat we gedaan hebben. In het fotoalbum van de Schelpengroep kunt u de foto's terug kijken.


Wat is er zoal de afgelopen tijd gebeurd in de schelpengroep.

We waren zo goed bezig in januari. We hadden de vaart erin en waren gemotiveerd om veel te leren. Helaas liep het allemaal wat anders. Klik op de link voor een beeldverslag waarin we laten we zien dat we toch nog heel veel gedaan en geleerd hebben. Thuis en op schoolIMG 00001

IMG 00002IMG 00003IMG 00004


Even voorstellen?

In de Schelpengroep zitten 20 kinderen. In groep 4  zitten 7 kinderen en in groep 5, 13 kinderen. 

We hebben 2 juffen in de groep, namelijk juf Ingeborg op maandag, dinsdag en woensdag en juf Marijke op donderdag en vrijdag. Ook hebben we twee klassenassistenten die stage bij ons lopen. Dit is Simon op maandag en Xanthe op donderdag en vrijdag.

Wat doen we allemaal in de klas:
Als we de klas binnenkomen worden we bij de deur door de juf begroet. We gaan dan direct beginnen met het lezen in ons eigen leesboek, dit doen we een kwartier.

Op maandagmorgen, dinsdag en donderdagmorgen gaan we na het lezen in de kring, luisteren we naar elkaars verhalen, en naar een Bijbelverhaal, zingen we liedjes en doen we sociaal emotionele spelletjes/activiteiten.

Om 9.00 uur gaan we met rekenen van start  en gaan dan zelfstandig aan het werk.  

Elke dag besteden we tijd aan rekenen, taal, spelling en begrijpend lezen. Daarnaast hebben we in de middag onder andere tijd voor Engels en Da Vinci (Wereld oriëntatie). We werken een langere periode aan een thema op verschillende manieren. Dit kan in de vorm zijn van een creatieve opdracht, onderzoekende opdracht, schrijfopdracht of bijvoorbeeld een opdracht waarbij we gebruik maken van muziek of drama. Zo leren we veel over de verschillende thema's.

Een keer in de veertien dagen hebben we muziekles van juf Marieke Botman. We gebruiken daar de methode 123 Muziek bij.

Om 12 uur is het tijd voor de lunch. We hebben allemaal ons eigen kleedje mee en dekken dus onze tafel. Voor een deel eten we in stilte onze lunch op. Daarna is er nog tijd om buiten te spelen.

Op vrijdagmorgen gymmen we met juf Tessa in de Klamp. Hierbij hebben we hulp van de ouders die de kinderen om 9.15 uur weer met auto`s naar school rijden. Hier zijn we heel blij mee!

We zullen regelmatig foto's van activiteiten en excursies delen via de website of Parro.

Groeten van de Schelpengroep!

 


Dit hebben wij de afgelopen periode gedaan.

bcf985d1 140a 4839 b37c f0f682534a68Dia2bcf985d1 140a 4839 b37c f0f682534a68bcf985d1 140a 4839 b37c f0f682534a68bcf985d1 140a 4839 b37c f0f682534a68bcf985d1 140a 4839 b37c f0f682534a68


Heb jij binnenkort een boekbespreking?

Hier vind je handige tips!  

 Wat moet je voor die tijd doen? 
Kies een leuk boek uit. Je kunt naar de bibliotheek gaan om een boek uit te kiezen of je kunt één van je eigen boeken gebruiken. Weet je niet welk boek je moet kiezen? Kijk eens op internet, vraag je juf/meester of ouders om advies. Het is voor jezelf handig om een boek te kiezen die je al een keer hebt gelezen, maar je kunt ook een boek kiezen die je nog nooit hebt gelezen. Vraag aan je juf/meester of het boek dat je hebt gekozen goed is. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op de site van de Jeugdbibliotheek, waar je ook boeken kunt zoeken op thema.

Maak een blaadje waarop je zet wat je allemaal gaat vertellen. Vraag aan je juf/meester of je alle tekst op het blaadje mag zetten of alleen maar korte punten (sleutelwoorden).

Maak eventueel een PowerPoint met daarin meer informatie. Je kunt ook dingen op het bord schrijven/tekenen. Zet geen lange stukken tekst in de PowerPoint.

Het is ook leuk om naar de bibliotheek te gaan en andere boeken van de schrijver mee te nemen. Die kun je dan aan de klas laten zien. Natuurlijk laat je ook het boek zien dat je gekozen hebt voor je boekbespreking. 

Wat moet je vertellen?

De volgende dingen kun je vertellen:

Wat de titel van het boek is (laat ook het boek zien!)

Wie de schrijver is (meestal moet je wat meer over de schrijver vertellen. Informatie kun je vinden op internet).

Wie de tekeningen heeft gemaakt (je hoeft meestal niet uitgebreid te vertellen over de tekenaar)

Wie de uitgever is

Of het boek is geschreven in het Nederlands of in een andere taal (dat staat vaak op één van de eerste bladzijdes)

Wanneer het boek is geschreven, in welk jaar (dat staat vaak op één van de eerste bladzijdes)

Waarom je het boek hebt gekozen

Welk cijfer je het boek zou geven en waarom

Wie de hoofdpersonen zijn (zeg kort hun naam, vertel wat ze doen en welke eigenschappen ze hebben). Het is ook erg leuk om hun namen in de PowerPoint te zetten.

Waar het verhaal zich afspeelt (dit kan zijn in Frankrijk, in Amsterdam, op school, enzovoort).

Wanneer het verhaal zich afspeelt (nu, vroeger, in de toekomst, midden in de nacht, 's middags, in de winter, enzovoort)

Waar het boek over gaat (een korte samenvatting). Meestal moet je tussen de 5 en 10 minuten vertellen.

Lees ook een stukje voor uit het boek.

Hoe werkt het voorlezen?

Kies een leuk stukje uit het boek (let er goed op dat het stukje niet te lang en niet te kort is). Is het stukje lastig om te begrijpen, vertel dan kort wat er voor het stukje gebeurt. Kies een leuk en spannend stukje uit (vraag anders iemand om je te helpen bij het kiezen). Let op de volgende dingen:

Probeer zo duidelijk mogelijk te praten

Lees rustig (niet te langzaam, maar zeker niet te snel)

Lees op toon (dat is erg lastig, maar probeer er mee te oefenen)

Let op leestekens. Punten en komma's staan er niet voor niks!

Om het extra leuk te maken kun je uitbeelden wat je voorleest (gaat het over iets verdrietigs, trek dan een verdrietig gezicht). Je kunt ook leuke stemmetjes gebruiken.

Let op! Kun je door een bepaalde reden je boek niet meenemen naar school (doordat je je boek weer in moest leveren bijvoorbeeld), zorg er dan voor dat je een kopietje hebt van de tekst die je gaat voorlezen.

De laatste voorbereidingen

Alle tekst kun je het beste uittypen in Word. 

Controleer je tekst goed en laat eventueel iemand anders je tekst ook controleren. De klas moet straks snappen waar het boek over gaat.

Print je tekst uit. Als je toch nog een fout ziet kun je die met pen verbeteren of je print je tekst opnieuw uit. Heb je thuis geen printer (of doet je printer het niet)? Overleg dan met je ouders waar je kunt printen. In de bibliotheek/bij de buren/bij familie/op school? Print je tekst op tijd uit en niet een dag voor je je boekbespreking hebt.

Lees je boekbespreking (hard op) een paar keer goed door (je kunt eventueel voor de spiegel oefenen).

Vraag iemand of hij/zij wil luisteren naar je boekbespreking en je tips wil geven.

Boekbesprekingen van internet

Hier vind je allemaal voorbeelden van boekbesprekingen

Je kunt als je een boek hebt gekozen het beste via een zoekmachine zoeken naar boekbesprekingen van dat boek zodat je beter weet wat je moet doen.

Heel veel succes!